Het Dimpact ‘burgerzakensysteem’
Dimpact is de coöperatie van gemeenten waarin vijftien lidgemeenten gebruik maken van het burgerzakensysteem van PinkRoccade. Dit systeem is gekoppeld aan de eSuite van Atos en wordt door Atos als geïntegreerde oplossing aan de lidgemeenten ter beschikking gesteld.
Groei van Dimpact
Naast de vijftien lidgemeenten die zich hebben gecommitteerd en gezamenlijk ruim een miljoen burgers vertegenwoordigen, bestaat de mogelijkheid voor de overige 25 lidgemeenten van Dimpact om gedurende de looptijd van de te sluiten overeenkomst gebruik te maken van het te contracteren Burgerzakensysteem. Potentieel kunnen gemeenten aansluiten tot het maximale aantal van drie miljoen inwoners gedurende de looptijd van de overeenkomst wordt bereikt.
De procedure
De aanbestedingsprocedure verloopt via een mededingingsprocedure met onderhandeling.
Naast de begeleiding van de heraanbesteding ‘Burgerzakensysteem’ is Joop Schuilenburg binnen Dimpact als projectleider aangewezen voor drie inkoopprojecten die samenhangen met de doelstelling van Dimpact in relatie tot Common Ground alsmede de daarmee samenhangende noodzaak om de regiefunctie verder te professionaliseren.
Ontwikkeling van componenten volgens het vijflagenmodel
Dimpact heeft de doelstelling om de komende jaren in te zetten op de ontwikkeling van Common Ground. Zij zet daarbij open source componenten in voor ondersteuning van de gemeentelijke dienstverlening. Componenten zijn herbruikbare ‘brokken’ code die worden ingedeeld volgens het vijflagenmodel:
- interactie-laag (websites en apps),
- proces-laag (bedrijfsprocessen),
- integratie-laag (landelijke faciliteit voor uitwisselen van data),
- service-laag (toegang tot data (API’s))
- en data-laag (opslag en archivering).
Dimpact wil het totaal aan componenten op geïntegreerde wijze bij haar leden aanbieden vanuit een ‘Haven’ hosting omgeving. De onderscheiden componenten worden vanuit de markt, al of niet op initiatief van Dimpact, (door)ontwikkeld.
Dimpact heeft inmiddels portfoliomanagement in gang gezet, waarmee componenten worden toegevoegd, gewisseld of buiten scope worden geplaatst. De operationele (dagelijkse) ondersteuning wil Dimpact laten uitvoeren door (een) marktpartij(en).
De overkoepelende regie zal hierbij in handen zijn van Dimpact, zowel in de richting van marktpartijen en relaties met publiekrechtelijke instellingen, als in de relatie met leden van Dimpact.
Om de doelstelling te realiseren wil Dimpact marktpartijen om zich heen verzamelen en daartoe moeten Europese aanbestedingen worden georganiseerd en doorlopen. Daarnaast en parallel hieraan moet de regiefunctie binnen Dimpact worden geprofessionaliseerd, zowel in de richting van marktpartijen, publiekrechtelijke instellingen waarmee Dimpact (zal) samenwerk(t)(en) en haar leden.